24 March 2025
Gezondheidsmakers lanceert ‘Bijtje Gezond’ - een praktische toolbox die ouders inspireert bij het samenstellen van een voedzame en betaalbare lunch
Amper 8% van de kinderen eet dagelijks voldoende groenten en fruit. In scholen, kinderopvang en jeugdverenigingen duiken steeds vaker ongezonde – of zelfs lege – lunchboxen op. Om deze trend om te buigen, lanceerde Gezondheidsmakers in de Regio Waasland het project Bijtje Gezond – een laagdrempelige tool die ouders inspireert om een voedzame en betaalbare lunchbox samen te stellen.
Professionals zoals leerkrachten, CLB-medewerkers, opvoeders… krijgen met Bijtje Gezond niet alleen een instrument om ouders te sensibiliseren over het belang van een gezonde lunch, maar ook een brede waaier aan tips, informatie en gespreksmateriaal. Daarbij wordt voldoende aandacht besteed aan betaalbaarheid en diverse eetculturen en -gewoontes.
"Het is schrijnend om te zien hoeveel kinderen met een lege of ongezonde lunchbox naar school komen. We konden niet langer aan de zijlijn staan en wilden ouders en professionals ondersteunen met een zeer praktische, toegankelijke methode," zegt Kjani Verbeke, diëtiste en gezondheidspromotor bij Gezondheidsmakers.
‘Swap-it’: van een ongezonde naar een gezonde lunchbox
Bijtje Gezond volgt de swap-it-methode, waarbij ongezonde voeding wordt vervangen door een gezond(er) alternatief. Een grote lunchbox wordt gevuld met voedingsmiddelenkaartjes in drie categorieën:
Groen: voedzaam - Oranje: minder voedzaam - Rood: niet voedzaam
Ouders leren zo ongezonde voeding herkennen. Op een visuele en interactieve manier krijgen ze tips en vervangen ze letterlijk ongezonde voeding in de lunchbox door gezondere alternatieven. Extra ondersteuningsmateriaal, zoals gesprekstechnieken, infofiches over bijvoorbeeld de Nutri-Score en zelfs een handleiding voor een kookworkshop, helpt professionals om op elke vraag van een ouder een passend antwoord te bieden.
De toolbox is bedoeld voor scholen, wijkgezondheidscentra, CLB’s, lokale besturen, Huizen van het Kind, buitenschoolse kinderopvang, speelpleinwerkingen en jeugdverenigingen. “Iedereen die werkt met ouders en/of kinderen tussen 6 en 12 jaar kan deze methodiek toepassen. Via workshops en infosessies bieden we de nodige handvaten om met Bijtje Gezond aan de slag te gaan," aldus Kjani Verbeke.
Een breed gedragen initiatief in het Waasland
Gezondheidsmakers ontwikkelde de toolbox in samenwerking met de lokale besturen van Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht, Hamme, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse en Waasmunster. "Dankzij deze samenwerking kunnen we Bijtje Gezond breed uitrollen en een reële impact maken op de lunchgewoonten van kinderen," zegt Adelheid Van Hauwermeiren, schepen van Onderwijs in Sint-Niklaas.
Deze gemeenten zullen in 2025 samen met Gezondheidsmakers workshops organiseren om professionals te trainen in het gebruik van de toolbox. Na de sessies kunnen zij zelf aan de slag met ouders. Eva Késenne, lesgever bij Ligo Waas en Dender is alvast zeer enthousiast: "Bijtje Gezond biedt een praktische en toegankelijke manier om ouders te helpen bij het maken van gezondere keuzes voor de lunch en tussendoortjes van hun kinderen. Het is geen lijst met do's en don'ts, maar een tool die ouders uitnodigt om samen na te denken over haalbare aanpassingen.”
Wens je ook te werken rond gezonde voeding of een gezonde brooddoos?
Contacteer Gezondheidsmakers in je regio!
Meer informatie over het project Bijtje Gezond is te vinden op https://bijtjegezond.wixsite.com/project.
