Veelgestelde vragen

De meest gestelde vragen, simpel uitgelegd. 

ALGEMEEN

Wie zijn Gezondheidsmakers vzw?

Gezondheidsmakers is een organisatie met ongeveer 150 werknemers en 12 antennepunten, verspreid over heel Vlaanderen en Brussel. Op de contactpagina vind je terug wie bij ons werkt en hoe je ons kan bereiken. 

Ons doel? De levenskwaliteit van de mensen behouden en verhogen, voor een gezonder en langer leven. Om dat te bereiken, zetten we sterk in op preventieve gezondheid. Dat doen we niet alleen maar samen met gemeenten, scholen, zorginstellingen, intermediairen, ... We streven naar concrete gezondheidswinst voor de burger en op een gezonde leefomgeving. Hierbij hebben we steeds bijzondere aandacht voor mensen in een maatschappelijk kwetsbare situatie.

We denken daarom graag samen met jou na over een plan van aanpak. Op basis van de noden in jouw regio, kiezen we thema's om mee aan de slag te gaan, bepalen we de juiste doelgroep en zetten we relevante partners rond de tafel om de krachten te bundelen. En dan is het tijd voor actie! We halen methodieken, vormingen, promotiematerialen en nog veel meer uit de kast, om op maat van jouw doelgroep het gewenste resultaat te behalen. 

Voor wie is Gezondheidsmakers vzw bedoeld?

Gezondheidsmakers ondersteunt, adviseert en coacht: 

  • lokale besturen
  • zorgraden en de zorg- en welzijnssector
  • scholen en schoolnabije partners
  • vrijetijdsorganisaties en verenigingen
  • gezinsondersteunende netwerken en organisaties
  • organisaties die zich inzetten voor maatschappelijk kwetsbare mensen
  • werkgeversorganisaties, werkgevers, preventiediensten en HR-diensten

Burgers kunnen enkel bij ons terecht met een vraag of een klacht over de invloed van de omgeving op hun gezondheid. De medisch milieukundigen van Gezondheidsmakers zijn de enigen die zowel naar intermediairs als rechtstreeks naar de burger werken. Wie de medisch milieukundigen zijn in jouw regio, vind je op de contactpagina.

Hoe verloopt de samenwerking met Gezondheidsmakers vzw?

Heel eenvoudig. Wil je een beleidsplan maken rond preventieve gezondheid of wil je een actie op poten zetten? Je hoeft het niet altijd groots te zien om ons te contacteren. De gezondheidspromotor uit jouw regio is je eerste contactpersoon. Afhankelijk van je vraag, van het thema of van je doelgroep, koppelt de gezondheidspromotor terug met een collega-expert of met een externe partner. Indien nodig, brengt jouw contact ook de juiste partners rond de tafel om samen tot een oplossing te komen. 

Met welke partners werkt Gezondheidsmakers vzw samen?

Gezondheidsmakers vzw werkt samen met een breed scala aan partners om gezondheidsbevordering en preventieve gezondheidszorg te ondersteunen. Hun samenwerking strekt zich uit over verschillende sectoren en domeinen. Hier is een overzicht van de belangrijkste partners: 

OVERHEIDSINSTANTIES

  • Departement Zorg: is een agentschap van de Vlaamse overheid. Het departement reglementeert en ondersteunt een waaier aan zorg- en gezondheidsinitiatieven en neemt ook actie op het terrein bij bepaalde volksgezondheidsnoden.
  • Departement Omgeving:  ontwikkelt en ondersteunt beleid rond milieu, ruimtelijke ordening, natuur en klimaat. Het streeft naar een duurzame en leefbare omgeving door regelgeving, sensibilisering en gerichte acties. 
  • Gemeentebesturen: voor de uitvoering van gezondheidsacties en -campagnes op lokaal niveau. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan lokale dienstencentra en Huizen van het Kind. 
  • Provinciebesturen: voor provinciale ondersteuning en coördinatie. De rol van de provinciebesturen verschilt per regio. 

ZORGSECTOR

  • Eerstelijnszones:  regionale samenwerkingsverbanden in Vlaanderen die de zorg- en welzijnsorganisaties, lokale besturen en andere actoren op het terrein verbinden. 
  • Huisartsen en huisartsenkringen: voor sensibilisatie en vroegdetectie van gezondheidsrisico's.
  • Ziekenhuizen: samenwerking rond specifieke gezondheidsprojecten.
  • Woonzorgcentra: preventie gericht op ouderen.
  • Zelfstandige zorgverleners: zoals diëtisten, kinesisten, en psychologen.

ONDERWIJS

  • Scholen: vooral via MOS (Milieuzorg op School) en Gezonde School-projecten.
  • Centra voor leerlingenbegeleiding (CLB’s): voor preventieve gezondheidszorg bij jongeren.

SOCIAAL-CULTURELE ORGANISATIES

  • Welzijnsorganisaties: zoals CAW’s (Centrum Algemeen Welzijnswerk) en OCMW’s.
  • Verenigingen voor kansengroepen: om gezondheid toegankelijker te maken voor kwetsbare bevolkingsgroepen.

VRIJWILLIGERS- EN BELANGENGROEPEN

  • Verenigingen zoals Diabetes Liga en andere gezondheidsverenigingen.
  • Lokale burgerinitiatieven en welzijnsgroepen.

PRIVATE SECTOR

  • Lokale bedrijven en ondernemingen: voor projecten rond gezondheid op de werkvloer.
  • Sport- en recreatieorganisaties: voor acties gericht op beweging en sport en initiatieven rond preventieve gezondheidszorg bij leden.

KENNISINSTELLINGEN

  • Universiteiten en hogescholen: voor wetenschappelijk onderbouwde projecten en evaluaties.
  • Het Vlaams Instituut Gezond Leven en andere partnerorganisaties zoals het het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV), Gezonde Mond, het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO), The Human Link, Eetexpert, het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD),  de Centra Geestelijke Gezondheidszorg (CGG),...

MEDIA EN COMMUNICATIE

  • Samenwerking met lokale en regionale media om campagnes en acties breed uit te dragen.

Door samen te werken met deze diverse partners kan Gezondheidsmakers vzw hun doelstellingen bereiken en gezondheidsacties afstemmen op de noden van verschillende doelgroepen en regio’s.

Kan iedereen beroep doen op de dienstverlening van Gezondheidsmakers vzw?

Alle organisaties of lokale besturen die willen inzetten op preventieve gezondheid kunnen een beroep doen op Gezondheidsmakers. Wij werken rond de thema's: voeding, beweging, geestelijke gezondheid, valpreventie, vaccinaties en infectieziekten, bevolkingsonderzoeken, mondgezondheid,  tabak, alcohol en andere drugs en rond gezondheid en milieu. Daarnaast richten we ons op lokale besturen, zorgraden en de zorg- en welzijnssector, scholen en schoolnabije partners, werkgeversorganisaties, werkgevers, preventiediensten en HR-diensten, vrijetijdsorganisaties en verenigingen, gezinsondersteunende netwerken en organisatie en organisaties die zich inzetten voor maatschappelijk kwetsbare mensen. Behoor je tot deze categorie? Dan kan je bij ons terecht. 

Daarnaast kunnen burgers beroep doen op de medisch milieukundigen van Gezondheidsmakers met een vraag of een klacht over de invloed van de omgeving op hun gezondheid.

Voor welke diensten kan ik terecht bij Gezondheidsmakers vzw?

Onze dienstverlening gaat ver, heel ver. We zitten samen met jouw organisatie aan tafel om een beleidsplan rond preventieve gezondheid op te maken. We kijken wat jullie al doen rond verschillende gezondheidsthema's en waar de noden liggen, zowel op korte termijn als voor de toekomst. Tijd voor actie? Ook dan staat Gezondheidsmakers paraat. Dankzij een uitstekende samenwerking met partners zoals bijvoorbeeld Vlaams Instituut Gezond Leven, het Centrum voor Kankeropsporing,... hebben we een breed gamma aan projecten, methodieken, vormingen en materialen die jouw beleidsplannen invulling kunnen geven. 

Een voorbeeld: Gezond Ge(s)maakt

Is de dienstverlening van Gezondheidsmakers vzw gratis?

In principe is de dienstverlening van Gezondheidsmakers gratis. Zowel het advies als de begeleiding van de gezondheidspromotoren is gratis. Ook de meeste materialen kan je gratis bij ons aanvragen. Zelfs de verzending ervan nemen we voor onze rekening. 

Voor een aantal materialen en vormingen moet je echter wel betalen. Dat komt omdat wij deze zelf ook moeten betalen of bijvoorbeeld een externe lesgever moeten vergoeden. Je vraagt deze dan aan tegen kostprijs. Hetzelfde geldt voor vormingen en een aantal evenementen die we organiseren. 

Is het aanbod van Gezondheidsmakers vzw hetzelfde over heel Vlaanderen? 

We streven naar een uniforme dienstverlening en hetzelfde aanbod voor iedereen in Vlaanderen. We hebben hierbij wel altijd aandacht voor de lokale context. Gezond in Brussel (dat zijn onze collega’s van regio Brussel) heeft een ietwat afwijkend aanbod. 

Wie werkt er bij Gezondheidsmakers vzw?

Gezondheidspromotoren: zij zijn het eerste aanspreekpunt, de link tussen ‘het werkveld’ en de collega’s achter de schermen. Zij onderhouden contacten met gemeentes, eerstelijnszones, welzijnsorganisaties, … Wil je samenwerken met Gezondheidsmakers? Contacteer een gezondheidspromotor in jouw regio. Zij wijzen je de weg. 

Experten: bij Gezondheidsmakers vind je heel wat experten, van thema- tot settingexperten. Zo is er voor elk thema minstens 1 expert die alles binnen dat thema opvolgt en contacten legt met partnerorganisaties. Maar ook voor verschillende settings staat er een expert klaar om je verder te helpen. Jouw gezondsheidspromotor brengt je in contact met de juiste collega's als dat nodig is. 

Waarom zou ik als organisatie samenwerken met Gezondheidsmakers vzw?

Samenwerken met Gezondheidsmakers biedt om heel wat redenen een meerwaarde. 

1.      Expertise: wij hebben uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van gezondheidsbevordering en preventieve gezondheidszorg. Zo kunnen wij jouw organisatie of bedrijf als geen ander ondersteunen bij het ontwikkelen, implementeren en evalueren van gezondheidsplannen, - acties en -projecten. 

2.      Leverancier van kwaliteitsvolle materialen en methodieken: wij bieden gratis (of alleszins voordelig) campagnes, tools en materialen aan die wetenschappelijk onderbouwd en praktijkgericht zijn. 

3.      Ondersteuning op maat: zijn jouw noden of doelstellingen heel specifiek en beantwoordt het standaardmateriaal niet aan jullie behoeften? Dan probeert Gezondheidsmakers – waar mogelijk – materiaal en projecten op maat te maken. 

4.      Netwerk en samenwerking: impact creëren doe je niet alleen. Gezondheidsmakers heeft een uitgebreid netwerk van partners in gezondheid, welzijn, onderwijs, … Je krijgt toegang tot dit netwerk. 

5.      Een duurzame en maatschappelijk rol: preventieve gezondheidszorg verhoogt het welzijn en zorgt op lange termijn alleen maar voor winst: in je portemonnee en voor je gezondheid. 

6.      Inspelen op lokale en Vlaamse prioriteiten: Gezondheidsmakers vzw is een strategische partner van de Vlaamse overheid. We helpen je om je acties af te stemmen op prioriteiten zoals: 

a.     Preventie van chronische ziekten

b.     Mentaal welzijn

c.     Gezondheidsongelijkheid aanpakken

d.     Gezondheidspromotie in specifieke settings zoals de zorg, scholen, bedrijven of gemeenten. 

7.      Ondersteuning bij beleidsontwikkeling: wij helpen je om een gezondheidsbeleid in je gemeente, op school of in jouw organisatie op te maken. Niks hoogdravend maar realistische plannen met meetbare resultaten. 

8.      Eenvoudig en toegankelijk: wij zijn en blijven regionale partners die makkelijk bereikbaar en laagdrempelig zijn. We zijn vertrouwd met de lokale situatie en kunnen je helpen om niet allen lokaal, maar ook regionaal en Vlaams impact te maken. 

Wat is Health In All Policies (HIAP)?

Health in All Policies (HiAP) is een beleidsbenadering waarbij gezondheid centraal staat in alle beleidsdomeinen en op alle bestuursniveaus. Het doel van HiAP is om de gezondheid van de bevolking te verbeteren en gezondheidsongelijkheden te verminderen door rekening te houden met de impact van beleidskeuzes in alle domeinen, niet enkel in dat van welzijn en gezondheid.

Gezondheid wordt immers beïnvloed door zowel sociale, economische als milieufactoren. Door gezondheid in elk beleidsdomein mee te nemen, kan er breder en systematischer gewerkt worden aan een gezondere samenleving. 

WEBSITE
Hoe maak ik een profiel (een account) aan op de website van Gezondheidsmakers vzw?

Surf naar www.gezondheidsmakers.be. Rechts bovenaan vind je een icoontje met een hoofdje op. Klik daarop en volg de verschillende stappen. Je kan je hier registreren, een nieuw wachtwoord aanvragen of inloggen op je bestaande account. 

Waarom maak ik best een profiel aan op de website van Gezondheidsmakers vzw?

Met je account of profiel op de website kan je in één klik bestellingen plaatsen in de website. Je kan zien wat je ooit bestelde en je kan eenvoudig bestellingen opvolgen. Bovendien krijg je zoveel mogelijk informatie op maat, op basis van jouw interesses. 

Wat gebeurt er met mijn gegevens als ik een profiel aanmaak op de website van Gezondheidsmakers vzw?

Bij het aanmaken van een profiel op de website van Gezondheidsmakers vzw worden je gegevens verwerkt volgens ons privacybeleid

Hoe kan ik mijn gegevens in mijn profiel (mijn account) veranderen?

Je gegevens veranderen is eenvoudig. Log in op je profiel (bovenaan rechts op de startpagina van de website). Klik op de knop ‘wijzigen’. Wijzig je gegevens. Vergeet niet om helemaal onderaan op ‘opslaan’ te klikken. 

Wat is het verschil tussen campagnemateriaal, educatief en informatief materiaal en vormingen? 

  • Campagnemateriaal: affiches, flyers, e-mailbanners, social media-inhoud, gadgets, …
  • Educatief materiaal: lespakketten, alles om in de klas mee aan de slag te gaan. 
  • Informatief materiaal: infofiches, gidsen, handleidingen, …
  • Vormingen: een vorming is opleiding of workshop die je inkoopt bij Gezondheidsmakers en waarmee je zelf aan de slag gaat (je zoekt zelf een lesgever, een datum en een locatie). Je kan ook aan Gezondheidsmakers vragen om dat tegen vergoeding voor jou te doen. 

DIENSTVERLENING
Wat is het verschil tussen een gezondheidspromotor en een intergemeentelijk preventiewerker? 

Het verschil tussen een gezondheidspromotor en een intergemeentelijk preventiewerker (IGP) zit voornamelijk in hun taakinhoud, doelgroep en werkveld. Beide functies richten zich op gezondheidsbevordering maar met een andere focus en aanpak. Kort samengevat: 

Gezondheidspromotor

  • Werkgebied: Regionaal en lokaal
  • Hoofdfocus: Beleidsmatig coachen naar preventief gezondheidsbeleid, advies en coördinatie van brede projecten
  • Doelgroep: Lokale besturen, scholen, zorginstellingen, organisaties

Intergemeentelijk Preventiewerker (IGPW)

  • Werkgebied: Lokaal (cluster van gemeenten)
  • Hoofdfocus: Organisatie en uitvoering van intergemeentelijke acties
  • Doelgroep: Gemeentebesturen en inwoners


NIEUWS en CONTACT
Hoe blijf ik op de hoogte van nieuws, projecten en activiteiten van Gezondheidsmakers vzw en van haar partners? 

De beste manier om op de hoogte te blijven is je inschrijven op onze nieuwsbrief. Je kan je regio kiezen, je sector en je kan meteen thema's aanduiden die je interesseren. Zo mis je geen enkel nieuwtje. 

Ik schreef me in voor de nieuwsbrief maar ben ondertussen van werk veranderd. Hoe kan ik mijn interesses veranderen om een nieuwsbrief voor een andere regio of doelgroep te ontvangen?

Onderaan elke nieuwsbrief staat een link om je gegevens aan te passen. Je kan ook altijd mailen naar info@gezondheidsmakers.be, dan passen wij je gegevens voor jou aan. 

Hoe neem ik contact op met Gezondheidsmakers vzw?

Het eerste contact verloopt via onze gezondheidspromotoren. Je vindt de gegevens van onze collega's op de contactpagina van deze website. Je kan ook altijd mailen naar info@gezondheidsmakers.be of bellen naar het algemene nummer 03 605 15 82. 


Deze website is een realisatie van Gezondheidsmakers.

© 2025 Gezondheidsmakers

ON: 1012 417 803

RPR: Antwerpen